scholenopzuid.nl

Het Praktijkcollege Zuidwijk

Praktijkonderwijs

Wij weten dat je het kan

Wij willen dat je iedere dag met plezier naar school gaat. Om dat te bereiken, moet je dingen doen die jij leuk vindt! Samen met je mentor ga je daarom op zoek naar jouw interesses. Dat combineren wij met werken en leren. Zo dagen wij je uit op school en op stage, zodat je straks klaar bent voor die leuke baan!

Aandacht

Op HPC Zuidwijk hebben wij een vijf-gelijke-dagen rooster. Iedere dag kom je naar school van 08.30 tot 14.45 uur. Je start je dag bij je mentor en je sluit je dag ook weer af bij je mentor. Je zit in een kleine klas (maximaal 16 leerlingen). Dat betekent dat jouw mentor veel aandacht kan besteden aan iedereen in de klas. Zo bouw je een band op met elkaar. Jouw mentor leert je goed kennen en helpt je daar waar mogelijk. Samen met je mentor en ouders stippel je jouw eigen route uit en weet jij wat jouw uitdaging is.

Niet werken in leerjaren, maar in fasen

Op onze school werken wij niet in leerjaren, maar in drie fasen. Wanneer je bij ons op school komt, start je in fase één, de zelfredzaamheidsfase. In deze fase leer jij hoe je voor jezelf, maar ook voor anderen moet zorgen. Je leert koken, wassen, strijken, boodschappen halen, maar ook klusjes voor in en om het huis. Denk bijvoorbeeld aan een fietsband plakken. Tijdens deze fase loop je een maatschappelijke stage. Je helpt dan bijvoorbeeld een weekje in een speeltuin. Je loopt ook stage op school. Je helpt dan onder andere in de kantine met het klaarmaken en verkopen van broodjes.

Beroepsoriëntatie

Wanneer je de eerste fase hebt afgerond ga je naar fase twee, de beroepsoriëntatie-fase. In deze fase ga je onderzoeken in welke sector je zou willen werken. Help je graag oudere mensen, maak je graag schoon of maak je graag iets met je handen? Je kunt kiezen uit techniek, detailhandel, horeca of zorg & welzijn. Tijdens deze fase loop je twee dagen per week stage.

Beroepsgerichte fase

Als jij voldoende ervaring hebt opgedaan en weet in welke sector jij het allerliefste zou willen werken, maken we de overstap naar de laatste fase, de beroepsgerichte fase. Nu gaan we voor het echte werk! Samen met jou gaan we op zoek naar een stageplek, voor minimaal 3 dagen per week, en op school kun jij jouw branchediploma’s halen. Denk maar eens aan een lasdiploma, vorkheftruckdiploma, of je bedienings- of keukenassistent-diploma.

In alle fasen krijg je naast de praktijkvakken, ook vakken als Nederlands, rekenen, burgerschap, Engels, digitale vaardigheden, sociale vaardigheden, beeldende vorming en gym. Ook hebben wij keuze-uren. Jij bepaalt dan welke lessen 'Vrije Tijd' je wilt volgen. Er is genoeg keuze, dus je kunt altijd iets doen wat je leuk vindt en graag doet. Denk maar eens aan koken, sporten, muziek, drama of dans.

Het Praktijkcollege Zuidwijk Schere 47 3085 DT Rotterdam 010 29 74 580 | hpc-zuidwijk@lmc-vo.nl | www.hpc-zuidwijk.nl